Mitä on aseptiikka ?

Aseptinen työjärjestys määrää mm.

  • potilaiden hoitojärjestyksen 

  • hoitotoimenpiteiden järjestyksen 

  • leikkausjärjestyksen 

  • haavanhoitojärjestyksen 

  • huoneiden siivousjärjestyksen. 


ASEPTINEN OMATUNTO

Aseptinen omatunto tarkoittaa aseptisiin työtapoihin sitoutumista.

Kun aseptinen omatunto toimii, ei olla riippuvaisia toisten valvonnasta

Esine on joko puhdas tai likainen, välimuotoa ei ole.

Väline on joko steriili tai epästeriili.

 

 

Ihonhoito ja puhtaus

Iho vaurioituu ja ärsyyntyy helposti. Ihoa pitää rasvata säännöllisesti ja pesuja pitää tehdä useasti ja huolellisesti. Ihon kuntoa pitää tarkailla joka päivä ja sitä pitää hoitaa jos huomataan epätavallisia läiskiä, tai muita haavaumia.

Jos ihminen makaa yhdessä kohdassa pitkiä aikoja iho alkaa vaurioitua ja potilaalle voi tulla makuuhaava. Siksi on tärkeää että iho pidetään puhtaana ja asentoa vaihdellaan jos kyseessä on sänkypotilas. 

Ennen aloitettaessa hoitotoimenpidettä, on muistettava tehdä tietyt esivalmistelut. Valmistellaan tila ja otetaan tarvikkeet valmiiksi vierelle. Valmistellaan potilas, kerrotaan hänelle selkeästi mitä ollaan tekemässä. Valmistaudutaan myös itse, desinfoidaan kädet ja laitetaan suojakäsineet (tarvittaessa esiliina). Ennen hoitotoimenpidettä kerrataan vielä omassa mielessä mitä ollaan tekemässä ja millä tavalla.

Jos potilas on huonokuntoinen hänelle voidaan tehdä vuodepesu, tai hänet voidaan viedä suihkuun suihkutuolin avulla.

 

Erittäminen:

Hoitotyöhön kuuluu erittämisessä avustaminen ja eritteiden tarkkailu. Eritteitä on mm. Sylki, virtsa, uloste, oksennus ja räkä. Hoitotyössä joudut suolentoimintaa, hoitamaan suolentoimintaa, virtsaamisen seuranta, munuaisten ja virtsateiden toiminnan ylläpitäminen, pahoinvoinnin ja oksentamisen ekäisy ja hoito ja muutkin eritystoiminnasta huolehtiminen.

Kun eritteitä siivotaan pitää käyttää aina suojahanskoja ja muistaa aseptiika.